Jak ochladit psa v horkém počasí: Tipy a triky pro vaše mazlíčky

Léto je tady a teploty stoupají. Zatímco my lidé máme různé způsoby, jak se s horkem vypořádat – od klimatizace přes chlazené nápoje až po ledové zmrzliny – naši čtyřnozí přátelé se spoléhají na nás, abychom jim pomohli zůstat v pohodě. Přečtěte si, jak ochladit svého psa v horkém počasí, abyste zaručili jeho bezpečí a spokojenost. A nebojte se, přidáme i pár vtipných tipů, které vás rozesmějí!

corgi-4415649_1280

Pozor na přehřátí: Když pes vypadá jako obří chlupatá palačinka

Přehřátí je pro psy velmi nebezpečné a může vést k úpalu, který je život ohrožující. Jak poznáte, že je váš pes přehřátý? Sledujte tyto příznaky:

  • nadměrné funění,
  • letargie,
  • zvracení,
  • průjem a jasně červené dásně.

Pokud váš pes vypadá, jako by se právě vynořil z mikrovlnky, je čas jednat!

Voda, voda, voda: Pes jako vodní žízeň

Hydratace je klíčová. Mějte vždy po ruce misku s čerstvou, chladnou vodou. Někteří psi milují ledové kostky – zkuste je přidat do misky s vodou, nebo je jen tak nabídnout jako ledové pamlsky. Pokud váš pes vypadá, že by raději obalil svůj jazyk kolem hydrantu než pil z misky, je to znamení, že máte dobře hydratovaného mazlíčka!

Stín a chladné místo: Udělejte z vašeho psa krále (nebo královnu) stínu

Vytvořte svému psu stinné a chladné útočiště. Pokud máte zahradu, postavte mu tam stínítko nebo stíněný stan. Pokud jste uvnitř, nezapomeňte na ventilátor nebo klimatizaci. A co takhle chladící podložka? Tato skvělá věc funguje jako psí klimatizace – váš pes se na ni položí a cítí se jako na ledovém obláčku.

Vodní radovánky: Pes jako malý Neptun

Psy milují vodu! Napusťte malý bazének na zahradě, kde si může váš pes hrát a chladit se. Když bazének nemáte, stačí i obyčejná hadice nebo sprcha – stříkání vody je pro psy zábava a zároveň účinný způsob ochlazení. Jen si dejte pozor, aby váš pes při hraní s hadicí nevypadal jako hydrofobní hadr, který se nemůže rozhodnout, jestli má vodu rád nebo ne.

golden-retriever-662817_1280

Chlazené pochoutky: Ledové pochoutky pro psí labužníky

Stejně jako my si rádi vychutnáváme ledové nápoje a zmrzlinu, i psi ocení chlazené pamlsky. Vyrobte jim ledové pamlsky z jejich oblíbeného jídla – smíchejte jogurt, arašídové máslo a kousky ovoce (např. banány nebo jahody), nalijte do forem a dejte zamrazit. Tyto psí nanuky budou mít obrovský úspěch!

Procházky v chládku: Páníček jako ranní ptáček

Vyhýbejte se procházkám v době největšího horka, obvykle mezi 10. a 16. hodinou. Vstávejte brzy ráno nebo choďte ven až večer, kdy je chladněji. Asfalt může být v horku velmi rozpálený a pálit psí tlapky. Pokud si nejste jisti, položte svou ruku na asfalt na několik vteřin – pokud je pro vás příliš horký, bude to stejné i pro vašeho psa.

Chladící oblečky: Psí móda nejen pro krásu

V dnešní době existuje mnoho chladících vestiček a oblečků, které můžete svému psu pořídit. Tyto vynálezy fungují na principu odpařování vody a pomáhají udržovat psí tělo v optimální teplotě. Jen si představte, jak bude váš pes vypadat jako superhrdina v chladící vestě!

Klimatizace a ventilátory: Psí vítr ve vlasech

Pokud máte doma klimatizaci nebo ventilátor, nechte je běžet. Psí srst je sice skvělá v zimě, ale v létě může být dost nepohodlná. Ventilátor zajistí příjemný vánek, který psa ochladí. Jen se připravte na to, že váš pes bude vypadat jako model z reklamy na šampon, s větrem ve vlasech a blaženým výrazem.

air-5037521_1280

Závěr: Horko už není problém

Zachovat svého psa v pohodě v horkém počasí může být výzva, ale s trochou kreativity a péče to zvládnete hravě. Pamatujte, že pes je váš nejlepší přítel a zaslouží si, abyste se o něj starali co nejlépe. A kdo ví, možná se při těchto ochlazovacích technikách pobavíte i vy sami!

 
 
4o